Mini Cart

De Huid


De huid is de eerste verdedigingslinie van uw lichaam tegen invloeden van buitenaf. De huid is gecompliceerd ontwikkeld om uw inwendige organen veilig en gezond te houden. De huid bestaat uit 3 lagen; de bovenste defensieve epidermale laag, de middelste collageengevulde dermis en de onderste dempende subcutane laag.

Onder de microscoop

Laten we beginnen met de onderste laag, waar het onderhuidse weefsel zich bevindt. Deze laag wordt voornamelijk gebruikt om vet op te slaan en het bevat grotere bloedvaten die de huid van voedingsstoffen kunnen voorzien.

De dermis is de tweede laag. Hier bevinden zich reeksen collageen en elastine omgeven door een matrix van moleculen. Dit is het deel van de huid dat aanraking en warmte detecteert, en waar de wortels van haarzakjes en zweetklieren zich bevinden. Bloedvaten lopen door de dermis die essentiële voedingsstoffen verschaffen aan de epidermale huidcellen.

HUIDLAGEN

De epidermis is de bovenste laag van de huid. Het is verder opgesplitst in 5 verschillende lagen, elk met zijn eigen unieke kenmerken en functies. Huidcellen worden gevormd in de onderste lagen, de stratum basale. Hier kunnen de cellen zich snel repliceren, omdat ze nog steeds een kern hebben die DNA opslaat. Melanocyten, de cellen die melanine aanmaken om de huid kleur te geven, worden ook in deze laag aangetroffen. De huidcellen in de stratum basale gaan omhoog door de epidermale lagen naar het oppervlak en ondergaan subtiele veranderingen in elke fase. In de bovenste lagen verliezen de cellen hun kern en worden het platte, dode huidcellen die keratinocyten worden genoemd. Deze schilferen voortdurend af om nieuwere, versere cellen eronder te onthullen.

Epidermis Diagram

Het stratum corneum is de bovenste laag van de epidermis, volledig opgebouwd uit dode huidcellen in baksteenachtige lagen. Tussen de huidcellen bevindt zich een zee van lipiden (olie-oplosbare moleculen) die als tussenlaag fungeren. De lipiden zijn opgebouwd uit ceramiden, cholesterolen en vetzuren. Deze structuur zorgt voor een ondoordringbare barrière tegen het milieu, beschermt de huid tegen pathogenen en blokkeert het verlies van vochtmoleculen. De pH van de huid is ongeveer 4,5-5,5; lichtjes zuur door een laag talg die alkalische pathogenen belemmert.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en naarmate we ouder worden begint het af te breken. Naarmate de jaren verstrijken en de schade door de zon aanhoudt, zijn collageen en elastine in de dermis verzwakt. Hierdoor blijft de huid minder stevig en elastisch. Tevens vertraagt het huidcelvernieuwingsproces, wat leidt tot het dunner worden van de epidermale laag met minder bescherming tegen de omgeving. Hierdoor kan ook meer vocht ontsnappen, zodat de verouderde huid vaak minder gehydrateerd is.

Een anti-aging huidverbeteringsroutine is zo belangrijk als je er op je 40ste als 30-jarige uit wilt zien (niet iedereen!). Maar het gaat niet alleen om het proberen om de klok terug te draaien, het gaat ook gewoon om het hebben van je gezondste huid: egaal en stralend. Daarom gebruiken we anti-verouderingsingrediënten in al onze oplossingen, dus u hoeft nooit een compromis te sluiten.

Helaas is schade door de zon de ultieme oorzaak van vroegtijdige veroudering - het is verantwoordelijk voor tot wel 80% van de tekenen van veroudering die we op het gezicht zien.1 De zonnestralen ontwikkelen vrije radicalen die collageen in de dermis verzwakken, hetgeen leidt tot fijne lijntjes en rimpels. Draag elke dag een breed spectrum SPF 30-zonnebrandcrème zoals Advanced Day Total Protect™ om uw gevoelige huidcellen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Het is essentieel in het stimuleren van de productie van collageen om vitamine C toe te voegen aan je ochtendroutine en vitamine A aan je avondroutine. Vitamine A is ook in staat om cellulaire vernieuwing te versnellen, hetgeen leidt tot een gezondere, meer jeugdig ogende huid. Volg de vakkundig ontwikkelde anti-ageingroutine van Medik8 voor een prachtige huid voor het leven.

1 F. Flament et al., Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 2013, 6, pp 221-232