Wat zijn vrije radicalen en antioxidanten?

Bijna iedereen lijkt bekend te zijn met de termen antioxidanten en vrije radicalen. Maar de meesten van ons herkennen ze alleen als de 'good guys' en de 'bad guys'. Laten we dus dapper zijn en een korte les over vrije radicalen scheikunde omarmen om een beter begrip te krijgen van de vijand waarmee we dagelijks worden geconfronteerd.

Vrije radicalen zijn erg instabiel. Ze zoeken krachtig naar een elektron om hun paar te voltooien door ze van andere moleculen te stelen. Wanneer een molecuul een elektron verliest aan een vrije radicaal, wordt het zelf een vrije radicaal en moet het nu een elektron van een ander molecuul vinden om zichzelf te stabiliseren. Het is een vicieuze cirkel die leidt tot ernstige schade aan de huidcellen en aan onze voorraden collageen en elastine. Dit is hoe schade door vrije radicalen vroegtijdige huidveroudering kan veroorzaken.

DE OPLOSSING

Vrees niet, we zijn niet volledig weerloos tegen aanvallen van vrije radicalen. Integendeel, we hebben een grote selectie van bondgenoten die vrije radicalen bestrijden die bekend staan als antioxidanten.

Antioxidanten zijn als de martelaren van huidverzorging. Ze doneren belangeloos een van hun eigen elektronen aan vrije radicalen en beëindigen zo de elektronen-stelende cyclus. Opmerkelijk is dat antioxidanten zelf nooit gevaarlijke vrije radicalen worden. Door hun unieke structuur kunnen ongepaarde elektronen hun stabiliteit behouden zonder andere moleculen aan te vallen. Dit helpt de schade veroorzaakt door vrije radicalen te neutraliseren en zichtbare tekenen van huidveroudering te voorkomen.

Ons lichaam heeft zijn eigen voorraad antioxidanten, maar deze kan vaak worden uitgeput door de enorme hoeveelheid vervuiling en UV-afgeleide vrije radicalen waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Daarom is het essentieel om je antioxidanten op peil te houden via je huidverzorging.

MEER VAN MEDIK8 UNIVERSITEIT

INGREDIENTEN LIJST

Zoek ingrediënten hieronder om alles te weten te komen over de ingrediënten die we gebruiken en wat ze doen.

DE HUID

Als de eerste verdediging van uw lichaam tegen de omgeving, is de huid ingewikkeld ontworpen...

JOUW SKINCARE ROUTINE

Met zoveel producten en maar één gezicht, waar begin je dan eigenlijk?

MEDIK8 UNIVERSITEIT

Bij Medik8 begrijpen we de huid echt