Mini Cart

White balance brightening serum

OORZAAK EN PREVENTIE


Wist je dat die doffe en verkleurde huid fijne lijntjes en rimpels overtreft als de belangrijkste indicator van huidveroudering? Studies hebben aangetoond dat de meeste mensen een niet-egale huidskleur noemen als de meest prominente remmer van de jeugdig uitziende huid. 1


Wat veroorzaakt pigmentatie?

Hyperpigmentatie kan uit het niets verschijnen - op een dag lig je in de zon, de volgende dag ben je geteisterd door ouderdomsvlekken van elke vorm en grootte. Maar of je nu melasma, zonneschade of donkere vlekken veroorzaakt door puistjes wilt bestrijden, het begrijpen van de oorzaak is uiteindelijk de sleutel tot het voorkomen van pigmentafwijkingen en het kiezen van een effectieve behandeling.

Hyperpigmentatie treedt op wanneer melanine - het pigment dat huid, haar en ogen hun natuurlijke kleur geeft - in bepaalde gebieden overmatig geproduceerd wordt. Dit veroorzaakt plaatselijk donkere vlekken op de huid. Deze vlekken kunnen lichtbruin tot zwart van kleur zijn en zullen vaak variëren in grootte en vorm. Sproeten, ouderdomsvlekken en post-acnevlekken zijn allemaal voorbeelden van hyperpigmentatie. Hoewel het iedereen op een bepaald moment in zijn of haar leven kan beïnvloeden, wordt het meestal gezien in middeldonkere tot donkere huidteinten. Dit komt omdat de donkere huid meer melanine bevat en daarom hiervoor veel vatbaarder is. Er zijn veel verschillende vormen van hyperpigmentatie, maar voor het grootste deel kunnen ze worden onderverdeeld in drie categorieën:

1. Hormonaal

Wanneer oestrogeen boven een normaal niveau wordt gebracht, kan dit leiden tot een aandoening die bekend staat als melasma en die grote delen van de huid donkerder maken. Veel vrouwen merken dat tijdens hun zwangerschap of na het starten van de anticonceptiepil donkere vlekken ontstaan op hun huid. In feite treft het zoveel zwangere vrouwen (tot 90%) 2 dat het in het algemeen 'het masker van de zwangerschap' wordt genoemd. Het goede nieuws voor melasma-patiënten is dat de aandoening vaak vanzelf verdwijnt zodra de oestrogeenspiegels zijn gerectificeerd - na de geboorte of na bijvoorbeeld hormonale anticonceptiva. Het slechte nieuws? Het kan van een paar maanden tot een paar jaar duren voordat het verdwijnt.

2. Ontstekingsremmend

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is wat optreedt nadat een puistje of wondje is genezen. Het is in wezen de natuurlijke reactie van de huid op elk letsel waardoor de huid ontstoken raakt. Naarmate de ontsteking afneemt en de laesie begint te genezen, kan de huid vaak te veel melanine produceren waardoor de voorheen beschadigde huid donkerder wordt. PIH zal na verloop van tijd verbeteren (zelfs als het onbehandeld blijft), maar dit kan variëren van drie maanden tot drie jaar, afhankelijk van de ernst van de pigmentatie. Over het algemeen geldt dat hoe meer ontstekingen er zijn, hoe duidelijker de PIH zal zijn.

Voor degenen die gevoelig zijn voor acne, is het belangrijk om het niet aan te raken. Zelfs wanneer een extractie correct wordt uitgevoerd, kan het de ontsteking van een puistje nog versterken, waardoor de waarschijnlijkheid van post-inflammatoire hyperpigmentatie toeneemt.

3. Veroorzaakt door de zon

Dit verwijst meestal naar ouderdomsvlekken (of levervlekken zoals ze anderszins bekend zijn). Dit soort hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door beschadiging door de zon. Ondanks de naam heeft leeftijd niets te maken met de aandoening. Interessant is dat ouderdomsvlekken niet noodzakelijkerwijs verschijnen op hetzelfde moment dat de huid wordt aangetast. Vaak zul je zien dat de schade door de zon die je in de jaren twintig hebt opgebouwd in de jaren 30 of 40 kan verschijnen. Daarom is het belangrijk om iedere dag vanaf jonge leeftijd een zonbeschermer te gebruiken. Andere factoren, zoals milieuvervuiling en blauw licht van elektronische schermen, kunnen een toename van hyperpigmentatie veroorzaken.

Alle gevallen van hyperpigmentatie worden verergerd door blootstelling aan de zon, dus goede zonbescherming is absoluut noodzakelijk. Gebruik White Balance® Everyday Protect breed spectrum SPF 50 iedere dag om ongelijke pigmentvlekken te weren.

VOORKOMEN VAN PIGMENTATIE

Medik8 heeft een uitgebreide Pigment productlijn om de verschillende soorten pigmentatie te behandelen. Onze gepatenteerde oxyresveratrol-technologie benadert hyperpigmentatie van meerdere zijden; het bevorderen van een egale, stralende teint. White Balance® Brightening Serum gebruikt 7 manieren om hyperpigmentatie aan te pakken; combinatie van ultieme verheldering, oxyresveratrol, met exfoliërende polyhydroxyzuren. Lees hieronder meer informatie over de 7 stappen naar verheldering.

LEES MEER


Bij Medik8 bieden we een professionele behandeling met de naam White Peel ™ die is ontwikkeld om een doffe, hypergepigmenteerde huid te behandelen. Met behulp van geavanceerde exfoliërende zuren, verwijdert het de dode, verkleurde huid, terwijl depigmenterende stoffen diep worden afgeleverd om hyperpigmentatie aan te pakken. Vind uw dichtsbijzijnde salon om deze behandeling uit te proberen.

VIND MIJN PLAATSELIJKE SALON1 D. Gunn, PLos One, 2009, 4(12), e8021

2 J.L. Schmutz, Presse Medicale, 2003, 32(38), pp 1806-8