Onzuiverheden in het gezicht verwijderen? Zo doe je het! ✔️

Door Luuk Berendsen op

onzuiverheden gezicht verwijderen

Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je last heb van onzuiverheden in het gezicht. Veel mensen hebben last van onzuiverheden op de kin, het voorhoofd of elders in het gezicht. Gelukkig zijn er manieren om onzuiverheden te voorkomen. Bovendien kun je onzuiverheden in het gezicht verwijderen met Medik8! In deze blog ontdek je alles over onzuiverheden in het gezicht en hebben we een persoonlijk regime voor iedereen die onzuiverheden wil verwijderen!

Wat zijn onzuiverheden?

Onzuiverheden zijn kleine imperfecties op de huid, zoals vlekken of oneffenheden. Deze kunnen verschillende vormen hebben, denk aan puistjes, mee-eters, witte bultjes, rode of donkere vlekken, en andere oneffenheden. De oorzaken hiervan zijn divers. Vaak zijn verstopte poriën, een overmatige talgproductie, bacteriële infecties en andere factoren die de natuurlijke balans van de huid verstoren, de boosdoeners.

Wat is een onzuivere huid?

Ervaar je regelmatig puistjes? Dan kan het zijn dat je een huid hebt die gevoelig is voor onzuiverheden. Dit kan variëren van het af en toe hebben van een puistje of mee-eter, tot het hebben van ernstige acne.

Een huid gevoelig voor onzuiverheden kan zowel vettig als droog zijn, en kan tevens andere huidproblemen ervaren zoals hyperpigmentatie of tekenen van veroudering.

Hoewel een onzuivere huid vaak geassocieerd wordt met de tienerjaren, kan het op elke leeftijd voorkomen. Het verdwijnt niet altijd na je tienerjaren en kan zelfs gedurende je hele leven aanhouden. Factoren zoals de menopauze of perioden van stress kunnen hierbij ook een rol spelen.

Hoe ontstaan onzuiverheden?

Onzuiverheden in het gezicht kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Denk aan een overmatige productie van talg, ophoping van dode huidcellen en bacteriële infecties. Maar ook hormonale veranderingen, het verkeerd gebruik van cosmetica, je dieet en genetische invloeden kunnen een rol spelen. Deze factoren kunnen zorgen voor verstopte poriën, ontstekingen en de vorming van huidonregelmatigheden zoals puistjes en mee-eters.

Overtollig talg

Overtollig talg kan optreden wanneer de talgklieren overuren maken en meer natuurlijke oliën produceren dan de huid nodig heeft. Dit is soms het gevolg van hormonale veranderingen en komt vaak voor tijdens de puberteit en bij vrouwen vóór het hoogtepunt van de menstruatiecyclus en tijdens de menopauze. Het probleem begint wanneer het overtollige talg de poriën begint te verstoppen in plaats van vrijelijk op het huidoppervlak te stromen. Dit markeert de geboorte van een puistje en het kan weken duren voordat je daadwerkelijk een vlekje ziet verschijnen.

Dode huidcellen

Je huid vernieuwt zichzelf elke 30-40 dagen. Maar wanneer overtollig talg in de porie wordt opgesloten, kunnen dode huidcellen vast komen te zitten in al die extra olie, waardoor een luchtdichte verstopping in de porie ontstaat. Zuurstof kan niet meer vrij door de porie stromen, waardoor bacteriën die puistjes veroorzaken, kunnen gedijen.

Bacteriën die puistjes veroorzaken (C. acnes)

Bij een normale, gezonde huid leeft C. acnes probleemloos op de huid. Dit komt omdat zuurstof uit de lucht ze op een relatief laag niveau houdt. Maar midden in een luchtdichte, met olie gevulde porie begint C. acnes zich snel te vermenigvuldigen. Naarmate de hoeveelheid talg toeneemt, beginnen ze zich te voeden met het overtollige talg en zetten dit om in irriterende vrije vetzuren.

Ontstekingen

Deze irriterende vrije zuren zijn de triggers van het immuunsysteem van het lichaam en daarmee van de rode, pijnlijke ontsteking die we puistjes noemen.

Wat veroorzaakt onzuiverheden?

Er is niet één enkele oorzaak van onzuiverheden, en vaak veroorzaken een groot aantal factoren samen een onzuiverhedengevoelige huid. Een sleutelfactor bij het ontstaan ​​van onzuiverheden in het gezicht zijn hormonale veranderingen, vooral tijdens de puberteit, zwangerschap, menopauze of veranderingen in hormonale anticonceptiva. Medicijnen en stress kunnen beide een rol spelen bij hormonale veranderingen en onzuiverheden veroorzaken. Omgevingsfactoren zoals warme en vochtige omstandigheden en soms veranderingen in het dieet en een verminderde huidbarrièrefunctie kunnen ook onzuiverheden veroorzaken.

Soorten onzuiverheden gezicht

Omgaan met onzuiverheden in het gezicht kan een uitdaging zijn, omdat er veel factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Bepaal om te beginnen het type onzuiverheid dat je ervaart.

Er zijn twee belangrijke soorten onzuiverheden; ontstoken en niet-ontstoken.

Niet-ontstoken onzuiverheden worden meestal comedonen genoemd en kunnen open of gesloten zijn, wat overeenkomt met mee-eters of whiteheads. Open en gesloten comedonen ontstaan ​​wanneer talg en dode huidcellen samen een porie verstoppen, zonder enige ontsteking te veroorzaken. Blackheads bevatten talg dat is geoxideerd tot een donkerdere kleur, en whiteheads zijn verzegeld en zien er bleker uit op de huid. Comedonen zijn doorgaans gemakkelijk onder controle te houden met huidverzorging, vooral met salicylzuur en vitamine A.

Ontstoken puistjes kunnen in vele vormen voorkomen. Het meest voorkomende type dat wordt ervaren, zijn papels en puisten. Papels zijn kleine rode bultjes die gevoelig of pijnlijk kunnen aanvoelen. Puisten lijken erg op papels, maar hebben een witte punt die overeenkomt met een opeenhoping van pus in de porie. Papels en puisten worden in de meeste gevallen verbeterd door een huidverzorgingsregime dat gevoelig is voor puistjes, inclusief een zachte reiniger, BHA die niet moet worden aangebracht en vitamine A.

De meest ernstige vorm van ontstoken puistjes zijn knobbeltjes en cysten. Knobbeltjes zijn grote, ontstoken bultjes die stevig aanvoelen, terwijl cysten grote met pus gevulde bultjes zijn. Cysten zijn meestal zachter dan knobbeltjes. Cysten en knobbeltjes kunnen pijnlijk zijn en littekens achterlaten als ze niet correct worden behandeld. In de meeste gevallen is het onwaarschijnlijk dat plaatselijke puistjesbehandelingen een significant effect hebben op knobbeltjes en cysten en moet een arts of dermatoloog worden geraadpleegd.

Onzuiverheden gezicht verwijderen

Nu we alles weten over onzuiverheden, is het tijd om onzuiverheden in het gezicht te verwijderen! Bij Medik8 hebben we een oplossing voor alle voorkomende onzuiverheden, of je nou last hebt van puistjes, roodheid, hyperpigmentatie of andere onzuiverheden in het gezicht.

Als je te maken hebt met mee-eters, pukkels en puisten of andere onzuiverheden, zal een huidverzorgingsroutine die puistjes bestrijdt waarschijnlijk de oorzaken van puistjes helpen minimaliseren. We moeten elke bijdrager aan de vorming van onzuiverheden normaliseren; overtollig talg, dode huidcellen, bacteriën en ontstekingen. Zoals altijd raden we aan om je huidverzorgingsroutine rond CSA (Vitamine C, Sunscreen & Vitamine A) op te bouwen voor een zichtbaar gezonde, zuivere huid.

Puistjes & pukkels verwijderen

Pukkels en puistjes in het gezicht zijn één van de meest vervelende onzuiverheden en kunnen erg hardnekkig zijn. Heb je hier last van en wil je pukkels en puistjes verwijderen? Dan biedt onze Blemish SOS wellicht een uitkomst. Deze salicylzuur gel, ook wel BHA gel genoemd, is speciaal ontworpen om puistjes effectief te verminderen. De krachtige formule van deze gel reinigt verstopte poriën, vermindert ontstekingen en helpt de huid er egaler en helder uit te zien.

Zonschade verhelpen

Blootstelling aan UV-straling kan de vorming van vrije radicalen veroorzaken, die talg kunnen oxideren en vlekken kunnen veroorzaken. Blootstelling aan de zon kan ook ontstekingen en roodheid veroorzaken, waardoor ook puistjes kunnen verergeren. Een breedspectrum zonnebrandcrème met SPF 30 kan helpen om door de zon veroorzaakte vlekken te minimaliseren. Gebruik dit in combinatie met Daily Radiance Vitamin C, als laatste stap in de ochtendverzorging voor een effectieve en blijvende werking.

Overtollig talg verwijderen

Vitamine A kan de celvernieuwing helpen normaliseren en de hoeveelheid talg die onze huid produceert verminderen, waardoor verstopte poriën en onzuiverheden worden geminimaliseerd. Retinaldehyde (te vinden in Crystal Retinal) is ideaal voor de huid die gevoelig is voor puistjes, omdat het direct antibacterieel is en de acne-veroorzakende C. acnes-bacteriën kan elimineren. Smeer ’s avonds een laagje Crystal Retinal over eventuele andere serums.

Poriën verwijderen

Salicylzuur , een bètahydroxyzuur (BHA), kan keratine verzachten en oplossen, een eiwit dat de poriën blokkeert door ervoor te zorgen dat huidcellen aan elkaar blijven plakken. Salicylzuur is een in olie oplosbaar exfoliërend zuur, wat betekent dat het diep in de poriën kan doordringen om verstopte huidcellen en talg af te breken en verstoppingen op te heffen. Dit helpt gevormde oneffenheden te verminderen en voorkomt dat ze in de toekomst verschijnen. Salicylzuur kan ook helpen ontstekingen te minimaliseren en de verschijning van rode, pijnlijke puistjes te verminderen. Gebruik onze Pore Refining Scrub om vervelende poriën te verwijderen en je huidtextuur weer glad te maken.

Let op: het is belangrijk om als eerste stap in je huidverzorgingsroutine je gezicht goed te reinigen. Hiervoor kun je onze Blemish Control Pads gebruiken, een effectieve en alcoholvrije onzuiverheden behandeling die hard is tegen oneffenheden en zacht is voor de huid.

Hyperpigmentatie & ontstekingen verwijderen

Niacinamide , ook wel bekend als vitamine B3, is een van de krachtigste ontstekingsremmers in de huidverzorging. Ideaal om de verschijning van oneffenheden te minimaliseren, het kan de ontstekingsreactie van de huid helpen verminderen om rode en pijnlijke onvolkomenheden te kalmeren. Niacinamide is multifunctioneel omdat het ook kan helpen de natuurlijke barrière van de huid te bevorderen en het proces tot melaninevorming te blokkeren om de kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie te minimaliseren. Als je hyperpigmentatie wil verwijderen, is onze Clarity Peptides met niacinamide een geschikte oplossing.

Tip: hij kan in laagjes bovenop de Blemish Control Pads worden aangebracht of onder de Crystal Retinal, tot tweemaal per dag.  

Professionele behandeling om onzuiverheden in het gezicht te verwijderen

Een gezonde huidbarrière is van cruciaal belang om toekomstige oneffenheden te helpen minimaliseren. Een onzuivere huid is een gevoelige huid; vermijd het aanvallen van uw huid met agressieve producten. Gebruik zachte reinigingsmiddelen die zijn ontworpen voor de huid die gevoelig is voor puistjes, en wees niet bang om te hydrateren.

Degenen die met meer hardnekkige puistjes te maken hebben, kunnen baat hebben bij een reeks professionele peelingbehandelingen en overleg met een huidspecialist om hun reis naar een zuivere huid te vergemakkelijken. Raadpleeg voor een peeling een beautysalon bij jou in de buurt. Hier vind je salons die bij ons zijn aangesloten en eventueel een dergelijke behandeling aanbieden. 

Persoonlijke regime om onzuiverheden te verwijderen

Iedere huid is anders en daarom helpen we je graag bij het samenstellen van een persoonlijk regime om onzuiverheden te verwijderen! Volg ons stappenplan en creëer een regime dat past bij jouw huid en routine en zeg maar gedag tegen die onzuiverheden. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan gerust contact met ons op en laat je bijstaan door één van onze huidexperts!

Top tips om onzuiverheden te voorkomen

Naast het hierboven genoemde verzorgingsregime voor de huid die gevoelig is voor oneffenheden, raden we het volgende aan:

• Raak uw gezicht niet aan

• Houd alles wat in aanraking komt met uw gezicht schoon; kussenslopen en telefoons leveren een grote bijdrage

• Vermijd pluk- of plofplekken. Als je een plekje moet openprikken, doe dat dan alleen als het een witte schuimkraag heeft en gebruik schone vingers en heel zachte druk. Als de plek bij de tweede poging niet verschijnt, laat het dan zo. De kans is groot dat u meer ontstekingen veroorzaakt, wat kan leiden tot donkere vlekken na de puistjes.

• Veranderingen in het dieet kunnen bij sommige mensen de oneffenheden helpen verminderen. Misschien wilt u een diëtist raadplegen. Bepaalde soorten zuivelproducten en voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte worden vaak in verband gebracht met een grotere kans op een onzuivere huid.

Omgaan met onzuiverheden in het gezicht

Een belangrijk probleem dat verband houdt met onzuiverheden in het gezicht, is de ongelijkmatige tint en/of roodheid die kan blijven bestaan, zelfs nadat de huid hersteld is van een puistje. Dit kan de vorm hebben van een donkere vlek of een rode vlek, afhankelijk van uw huid, ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) of post-inflammatoir erytheem (PIE) genoemd.

PIH wordt veroorzaakt doordat de huid te veel melanine produceert nadat deze is ontstoken, waardoor de huid donkerder wordt in het gebied waar de vlek zat. PIH komt vaker voor bij diepere huidtypes, waarbij melanineproducerende cellen actiever zijn.

PIE komt vaker voor bij lichtere huidtypes en is het gevolg van beschadigde haarvaten uit het ontstekingsgebied rond een vlek.

Hoe meer ontstekingen, hoe belangrijker de PIH en PIE kunnen zijn. Het kan maanden of jaren duren voordat ze vanzelf verdwijnen, en ze kunnen verergeren bij blootstelling aan de zon of bij extra ontstekingen.

De belangrijkste stappen om PIH & PIE te voorkomen zijn het zoveel mogelijk voorkomen van ontstekingen; behandel oneffenheden voorzichtig, knijp ze niet uit en draag altijd zonnebrandcrème.

PIH en PIE verdwijnen na verloop van tijd vaak vanzelf, maar u kunt dit versnellen door huidverzorgingsproducten zoals Crystal Retinal te gebruiken, die de snelheid waarmee huidcellen zichzelf vernieuwen versnelt, nieuwe huidcellen naar de oppervlakte brengt en hypergepigmenteerde cellen afstoot.

Acnelittekens zijn een ander soort probleem na een puistje, waarbij het litteken meestal verheven of ingedeukt is en dezelfde kleur heeft als uw huid. Deze zijn meestal permanent en hebben een professionele huidvernieuwende behandeling nodig om hun verschijning op de huid te minimaliseren.


Oudere berichten Nieuwere berichten