Last van rosacea in het gezicht? Zo verminder je rosacea✔️

Door Luuk Berendsen op

rosacea gezicht verminderen

Rosacea in het gezicht komt bij veel mensen voor en is natuurlijk ontzettend vervelend. Veel mensen denken dat je er niets tegen kunt doen en blijven er mee rondlopen, maar dit is gelukkig niet nodig. Je kunt namelijk rosacea in het gezicht verminderen met vitamine A! Vitamine A is een antioxidant die je huid beschermt tegen vrije radicalen. Deze vitamine is van essentieel belang wanneer je een gezonde huid wil bereiken. In deze blog ontdek je hoe je vitamine A kunt inzetten om rosacea in het gezicht te verminderen.

Inhoudsopgave

  1. Wat is rosacea?
  2. Wat veroorzaakt rosacea in het gezicht?
  3. Soorten rosacea
  4. Tips tegen rosacea
  5. Rosacea en vitamine A
  6. Het gebruik van vitamine A bij rosacea
  7. Rosacea behandeling met vitamine A

Wat is rosacea?

Rosacea komt vaak voor en kan verschillende symptomen vertonen, waaronder roodheid, zichtbare bloedvaten, bultjes en soms verdikking van de huid. Rosacea is een huidaandoening die invloed kan hebben op je uiterlijk en zelfvertrouwen, maar met de juiste aanpak kun je de controle terugkrijgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat rosacea geen ongeneeslijke veroordeling is; integendeel, het is een uitdaging die je kunt aangaan en overwinnen.

Wat veroorzaakt rosacea in het gezicht?

Rosacea in het gezicht is een huidaandoening die zich ontwikkelt door een samenspel van verschillende factoren. Hoewel de exacte oorzaak nog niet volledig duidelijk is, zijn er enkele belangrijke elementen die een rol spelen.

Ten eerste speelt genetische aanleg een rol. Als rosacea in je familie voorkomt, heb je mogelijk een groter risico om het zelf te ontwikkelen. Daarnaast lijkt ontsteking een belangrijke factor te zijn. Het immuunsysteem van mensen met rosacea reageert sterker op bepaalde prikkels, wat leidt tot ontstekingen in de huid. Verder zijn abnormale bloedvaten een kenmerk van rosacea. Deze bloedvaten zijn verwijd en verzwakt, waardoor ze zichtbaar worden. Triggers zoals blootstelling aan zonlicht, hitte, koude wind, alcoholgebruik, pittig voedsel en stress kunnen de symptomen verergeren. Soms kan ook een verstoorde huidbarrière een rol spelen, omdat dit de huid gevoeliger maakt voor irritatie en ontsteking.

Als je vermoedt dat je rosacea hebt, kun je proberen om het te verminderen met vitamine A. Mocht dit niet helpen, is het raadzaam om een afspraak te maken met een dermatoloog. Zij kunnen je helpen met een juiste diagnose en een behandelplan op maat om de symptomen te beheersen en je huid gezond te houden.

Soorten rosacea

Om het nog lastiger te maken, zijn er ook nog verschillende soorten rosacea. Het is natuurlijk goed om te weten van welke specifieke rosacea je last hebt, zodat je het gerichter kunt behandelen. We maken even onderscheid tussen de drie meest voorkomende soorten rosacea.

Rosacea in het gezicht

Heb je last van rosacea in het gezicht, maar niet rondom je ogen of op je neus en is er sprake van roodheid in het gezicht? Dan is de kans groot dat je last hebt van erythemateuze rosacea. Rosacea in het gezicht uit zich door aanhoudende roodheid in het gezicht en kan soms worden verward met blozen, maar bij erythemateuze rosacea blijft de roodheid aanwezig.

Rosacea rondom de ogen

Ook hebben veel mensen rosacea rondom de ogen. Dit is natuurlijk een gevoelige plek en daardoor extra vervelend. Als je hier last van hebt, is er vaak sprake van oculaire rosacea.

Rosacea ogen symptomen

Sommige mensen met rosacea ervaren oogproblemen, zoals droge ogen, branderigheid, jeuk, roodheid en gevoeligheid voor licht. Deze symptomen van rosacea rondom de ogen vallen onder oculaire rosacea.

Rosacea op de neus

Veel mensen hebben last van rosacea op de neus. Bij vrouwen is er dan vaak ook sprake van erythemateuze rosacea. Ook komt rosacea veel voor op de neus bij mannen, maar dan is er meestal sprake van phymatous rosacea. Als je last hebt van kleine bloedvaatjes op de neus, wordt dit vaak couperose genoemd.

Tips tegen rosacea

Hoewel rosacea niet altijd volledig kan worden genezen, zijn er behoorlijk wat maatregelen die kunnen helpen om de symptomen van rosacea te verminderen:

1. Vermijd triggers: Identificeer de specifieke triggers die jouw rosacea verergeren en probeer ze te vermijden. Triggers kunnen onder meer hete dranken, alcohol, pittig voedsel, blootstelling aan de zon, stress en extreme temperaturen zijn.

2. Gebruik milde huidverzorgingsproducten: Kies voor hypoallergene, alcoholvrije, en parfumvrije huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor gevoelige huidtypes.

3. Gebruik zachte reinigingsmiddelen: Reinig je gezicht voorzichtig met lauwwarm water en een milde, niet-irriterende reiniger. Vermijd het gebruik van agressieve scrubs en harde doeken.

4. Beperk zonblootstelling: Draag een breed-spectrum crème met een SPF van 30 of hoger en bescherm je gezicht tegen de zon met een hoed of parasol.

5. Vermijd wrijving: Probeer wrijving op je gezicht te minimaliseren, zoals het ruw afdrogen van je huid met een handdoek. Dep je huid voorzichtig droog in plaats van te wrijven.

6. Gebruik een goede hydraterende crème: Kies een milde, hydraterende crème om je huid gehydrateerd te houden, maar vermijd producten met irriterende ingrediënten zoals alcohol.

7. Beheers stress: Stress kan een trigger zijn voor rosacea, dus probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.

8. Houd een dagboek bij: Houd een dagboek bij van je symptomen en mogelijke triggers, zodat je kunt identificeren wat je rosacea kan verergeren en welke behandelingen effectief zijn.

Rosacea en vitamine A

Vitamine A is een ingrediënt dat wetenschappelijk aantoonbare positieve effecten heeft bij rosacea in het gezicht. In de wereld van huidverzorging wordt vitamine A ook wel Retinol of retinal genoemd. Vitamine A stimuleert de aanmaak van collageen en celvernieuwing, waardoor de huid zich herstelt en een tweede leven krijgt. Vitamine A kan rosacea in het gezicht verminderen en je huid weer laten stralen als ooit tevoren!

Het gebruik van vitamine A bij rosacea

Hoewel vitamine A wonderen kan verrichten voor je huid, moet je er wel voorzichtig mee zijn. Je huid heeft namelijk tijd nodig om te wennen aan vitamine A. Als je meteen met een hoge concentratie begint, kan de huid namelijk geïrriteerd raken terwijl we juist het tegenovergestelde willen bereiken. Begin daarom als je nieuw bent met vitamine A, altijd met een lage concentratie en bouw stapsgewijs op.

Percentages vitamine A

Bij Medik8 hebben we een speciaal assortiment met vier verschillende sterktes van vitamine A. Van de subtiele retinal 0.01% voor de gevoelige huid of mensen die beginnen met vitamine A, tot de krachtige 0.03% en nog hogere concentraties van 0.06% en 0.10%. De meeste mensen beginnen met Crystal Retinal 3 en bouwen stapsgewijs op als ze klaar zijn voor een krachtigere aanpak. Net als bij de Intelligent Retinol, adviseren we om het gebruik van vitamine A rustig op te bouwen. Begin met twee maal per week gedurende de eerste twee weken, vervolgens om de dag gedurende de volgende 2 weken en daarna elke nacht.  

rosacea gezicht

Vitamine A advies

We raden aan om het serum dat je gebruikt af te maken voordat je overgaat op een hogere sterkte, en het elke nacht comfortabel te gebruiken zonder enige irritatie. Meestal duurt dit ongeveer 6 tot 8 weken. Als je echter tevreden bent met waar je nu bent, kun je altijd vasthouden aan het niveau dat voor jou het beste werkt. We adviseren om omhoog te gaan voor versnelde en krachtigere resultaten, maar dit is niet altijd nodig. De huid van iedereen is anders en het is belangrijk om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Vind je het lastig om te bepalen wat voor jou het beste werkt? In deze blog lees je alles over het gebruik van vitamine A in je huidverzorgingsroutine.

Rosacea behandeling met vitamine A

Heb je al van alles geprobeerd om rosacea in het gezicht te verminderen, maar wil niets helpen? Ontzettend vervelend! Voor mensen die last hebben van hardnekkige rosacea, zijn er rosacea behandelingen met vitamine A. Raadpleeg een beautysalon bij jou in de buurt met de vraag of ze een dergelijke behandeling aanbieden. Hier vind je salons die aangesloten zijn bij Medik8 en eventueel een dergelijke behandeling aanbieden.


Oudere berichten Nieuwere berichten